Dorombos utazós kalandok

Dorombbal utazós blog

Március 15. Moszkvában

2015. március 11. - Szilagyi Aron

1_7.jpg

Alig ocsúdtunk fel hazatérésünk és a különböző élménybeszámolók után, máris kaptunk egy megkeresést a moszkvai Magyar Intézet nagyon kedves munkatársaitól, miszerint azt szeretnék, hogy a Magyar Nagykövetségen mi lépjünk fel a március 15-i ünnepség keretében. Többször is visszakérdeztem, hogy biztosan a mi triónkat szeretnék-e, ugyanis mi nem játszunk mást, csak amit szeretünk, ez esetben ez a moldvai népzene elég sajátos hangszerelését és értelmezését jelenti. Szerencsére  az Intézet programszervezői látták legutóbbi moszkvai koncertünket, így tudják, hogy mire kell számítani: pátoszmentes, erőteljes, bulis moldvai zene a maga nyersességével, ösztönösségével. A dolgot finomítandó egy táncos pár is utazik velünk, Herédi Katalin és Dr. Karsai András, így egészen biztosan különleges és szép programot tudunk nyújtani. Ezt követően pedig egy belvárosi, jónevű klubban, a Vermel fogunk táncházat tartani. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy milyenek lesznek a fellépések, milyen lesz a közönség. Az ambivalens érzésekről pedig a hajtás után...

Én úgy vélem, hogy a zene, kifejezetten az a felszabadult és mélyről táplálkozó, de alapvetően szabad zene, amit mi is játszunk, azt a célt szolgálja, hogy az embereket közelebb hozza egymáshoz. Független politikai irányzatoktól, ideológiáktól és a hatalomtól. Természeténél fogva alkalmatlan arra, hogy bármilyen politikai kontextusban említhető, vagy használható legyen. Igazság szerint ezek a dolgok eszünkbe sem jutottak mindaddig, míg többen nem kezdtek el élcelődni azzal, hogy Moszkvába megyünk koncertezni a Nagykövetségre. Mi nagy szeretettel játsszuk a moldvai csángó, valamint saját dallamainkat mindenkinek, aki nyitott szívvel fogad minket. Az egy külön megtiszteltetés, ha hivatalos helyen a hazánkat képviselhetjük.

Ugyanolyan tiszta szívvel játszunk Moszkvában a követségen, mint ahogy azt tettük Ukrajnában egy alternatív fesztiválon, Izraelben a libanoni háború után közvetlenül, vagy éppen Jakutföldön, mivel meghívóink egyben barátaink is pontosan úgy gondolkodnak, ahogy mi is. A zene az egymás felé fordulás legjobb eszköze, mely a különböző nációkat, színeket, nyelveket egy olyan csodálatos palettának látja ahonnan folyamatosan ihletet lehet meríteni és szebbé teszi a világot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://doromb.blog.hu/api/trackback/id/tr47259481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása