Dorombos utazós kalandok

Dorombbal utazós blog

Are you married?

2014. december 07. - Szilagyi Aron

image_44.jpg

60 ezer masodik vilaghaboruba kuldott katonabol 20 ezer jott haza, a ferfi nepesseg 3/4-e meghalt. Jakutszkban, de akarmelyik faluban is szemmel lathatoan tobb no el, mint ferfi, korosztalytol fuggetlenul. A zord korulmenyek miatt nagyon erzodik, hogy osszetartoak az emberek, figyelnek egymasra, 5 perc a -50-ben es komoly fagyas lett az orrodon. Mindenhol meleg kajaval es teaval kinalnak, ha nem fogadod el, kabe azt mondod, hogy a kinti hideg jobb, mint a vendegszeretet.

Erkezesunk napjan barati tipusu tajekoztatast kaptunk arrol, hogy fokent a fentiek miatt rendszeresen meg fogjak kerdezni az aktualis csaladi allapotot. Az idegenek letelepitese az eredetmondara tamaszkodva is megindokolhato, merthogy az eszakrol jovo kekszemu viking csavobol es az eszakra vandorolt kozak menyecskebol keszul el mindjartra a sakha nep. A faszikkal szemben tehat nem nagyok a tarsadalmi elvarasok, mindenki orul, ha lat egyet. A mai jakut lanyok viszont jobb, ha nem vagatjak le a hajukat, nem szexelnek hazassag elott, kezen fogva jarnak mindaddig es 30 elott meghazasodnak. A hazas vagy-e kerdest ha nem is ennyire direkt modon, de a "mit szolnak a gyerekeid, hogy ilyen messzire eljottel, ja, hogy nincsenek gyerekeid, mit viszel a felesegednek ajandekba, ja hogy nem vagy hazas" vonalon azert felteszik. A csaladtagok reszerol is erzodik az itt termeszetesnek tuno, de nalunk nem szokvanyos celozgatas mar-mar tukmalas szinten.

 image_45.jpg

Nem tul nagy a jakutszki bulihangulat szombat este a -30ban, nehany kocsma, diszko mukodik. Egyebkent mar moszkvaban is azt ereztem, hogy birodalmi felfogasban elnek az emberek, sok az egyenruhas, az iskolaban is viselni kell, keves slampos emberrel talalkozni, infoink szerint jakutszkban nemigen van droghasznalat, valahogy le nem irt, de mindenki altal erzett szabalyok szerint elnek.

 image_46.jpg

Nagyon komoly az okostelefon, konstans internet, facebook, selfie vonal. A hideg miatt sokkal ritkabban talalkoznak az emberek, mint otthon, a tavolabb levo varosokba csak tobboranyi autozassal (mindig, minden helyet eladnak) vagy repulovel lehet eljutni. A baratok telefonon keresztul tartjak a kapcsolatot, mindenfele kozossegi portalon, messengeren, jakutul, oroszul, angolul, de sokkal tobbet telefonalnak, mint nalunk szokas, a kommunikacio barmely formaja joval olcsobb, mint otthon. Azonnal posztolnak mindent, amit sikerult lefenykepezni, haza sem erkezel a tevebol, de mar a facen van a felvetel utani foto. Koncertek utan nagyjabol 20-30 perc, mire mindenki mindenkivel lefotozkodik es nemcsak az utolso faluban, ahol soha magyar embert nem lattak.

A bejegyzés trackback címe:

https://doromb.blog.hu/api/trackback/id/tr56963389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása