Dorombos utazós kalandok

Dorombbal utazós blog

Előzmények: 2011 - 7. Nemzetközi Dorombfesztivál Jakutszkban

2014. november 03. - Szilagyi Aron

Utazásunkat hosszas előkészítés előzte meg, de a történetben talán elég addig visszamenni, hogy 2011. februárjában egy sok pecséttel ellátott levelet kaptam a Jakút Elnökhelyettesi Hivatalból, Dmitriy Glushko elnökhelyettes személyes aláírásával, miszerint meghívnak a VII. Nemzetközi Dorombfesztiválra és Kongresszusra 2011. június 18-23. között.  Az esemény előkészítésében magam is részt vettem, a programbizottság tagjaként az Európából érkező fellépőkre tettem javaslatot. (Ezeket sajnos nem mindig tudták megfogadni, pontosabban gyakorlati és pénzügyi megfontolások miatt változtatni kellett az eredetileg elképzelt programon.)

Magyarországról én, édesanyám, Szilágyi Zoltánné, aki aput képviselte (ő nem szeret utazni) és Kunstár Richárd dorombos-fotós barátom (az ő képét illesztettem be ide) utazott. A főszervező a Nemzetközi Dorombmúzeum volt. Kiváló rendezvény volt, hatalmas élmény volt annyi dorombjátékossal együtt lenni, megtapasztalni a mai modern életvitelt átszövő mélyen gyökerező hagyományokat. Csodálatos tájak és emberek vették körül a résztvevőket. A fesztivál egyik fő mozgatórugója Nikolay Shishigin, a Dorombmúzeum igazgatója volt. Azonnal megtaláltuk a közös hangot úgy is, mint dorombjátékosok és úgy is, mint múzeumvezető kollégák.

Ekkor vetődött fel a gondolat, hogy egyszer szívesen bemutatná hazájában az autentikus zenei környezetbe ágyazott magyar dorombzenét. (Mint ismeretes, a magyar népzenében egyedül a moldvai csángó dialektusban használják a dorombot autentikusan.)

A fesztivál után a jakút kormány november 30-át határozta meg hivatalos doromb napnak (Khomus Day), arra bíztatva az embereket, hogy ezen a napon mindenki dorombon játszon. Jakútföldön a doromb a legfontosabb, szinte az egyetlen hangszer. A jelentőségét állami szinten kezelik. Nem kevés erőforrást fordítanak arra, hogy a doromb (Khomus) nemzetközileg ismert hangszer legyen, amit elsősorban hozzájuk kapcsolnak. Nemzeti, jakút identitásuk egyik legfőbb kifejezőeszköze. Számtalan kiváló dorombkészítő mester él Jakútiában és mindenki tud dorombon játszani. Valahogy úgy kell elképzelni  a dorombkultúra jelentőségét arrafelé, mint az operáét Olaszországban. November 30-a nemcsak ennek a hangszernek, hanem a jakút nemzeti identitásnak is az ünnepe. A másik fontos ünnepük pedig az Ysyakh, ami a nyári napéjegyenlőség, a felkelő nap ünnepe már évezredek óta. A 7. Nemzetközi Dorombfesztivált is erre időzítették. November 30-nak később még jelentősége lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://doromb.blog.hu/api/trackback/id/tr96856133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása