Dorombos utazós kalandok

Dorombbal utazós blog

Day 1 / NOV. 24. hétfő / utazás / akklimatizálódás / doromb workshop

2014. november 24. - barabanshchik

 

image_3.jpg

Àronék hajnal 3-ra jöttek értem, majd siettünk Lajosmizsére, ahol felvettük Bélát és iràny a repülőtér. A becsekkolàs sima ügy volt, így maradt időnk kicsit haldokolni is a fàradtsàgtól az aulàban. Aztàn nagy nehezen csak elindultunk Oroszorszàg felé, és rögtön az első percekben kiderült, hogy megèrte ennyit vàrni. Amikor a gép kigördült a kifutópàlyàra, még sötét volt, a felhők fölé érve azonban egyik pillanatról a màsikra kivilàgosodott. Elképesztően érdekes élmény volt!

Moszvàban nem volt egyszerű mutavàny kijutni a repülőtérről. Az egy dolog, hogy a gépből csak nagy sokàra engedtek kiszàllni, illetve a reptéri busz is több tiszteletkör utàn rakott csak le minket, de utàna még be kellett àllnunk passport controll-ra. Aztàn volt egy kis para is, Béla hegedűjét a vámos nem akarta beengedni az orszàgba, és közvetítő nyelv híjàn nem volt egyszerű az egyezkedès. Aztàn minden jóra fordult, befutott az egyik moszkvai szervező, Kolja is, és az ő kocsijàval megindultunk a vàros szívébe. Útközben jókat beszélgettünk a vàros meghatàrozhatatlan demogràfiai helyzetéről, a 6(!) körgyűrűről, a havi szinten épülő metróàllomàsokról, és a híresen őrült sofőrökről, akik okosba intèznek jogsit maguknak. Az út nagyon érdekes volt, làttuk a külvàros lakótömbjeit és a belvàros forgatagàt egyarànt. Aztàn megérkeztünk a szàllàsunkra, a Magyar Intézet székhelyén talàlható vendéghàzba.

Két dolog tűnt fel nekünk azonnal. Az egyik, hogy minden feltűnően gördülékenyen ment egész nap, az utazàs, a vàrosba jutàs, a szàllàs, és mindenhol nagyon kedvesn fogadtak. A màsik pedig, hogy Moszvàt feltűnően rendben talàltuk. A belvàros rendezett, tiszta, tele üzletekkel, emberekkel, méregdràga autókkal, az épületek falàn gigantikus led-falakkal. A régi Szovjetunió hangulatàt az első napunkon hiàba kerestük, nem talàltuk. Na jó, volt pàr aprósàg, rommà tört kocsi a szàllàsunk közelében egy parkolóban, néha egy-egy Lada, de semmi több. Azt màr alig merem leírni, hogy vegetàriànus étteremben ebédeltünk...

A turné első napja azonban nem csak az utazàsról és a végelàthatalan sétàkról szólt, hanem elkezdődött a hivatalos programunk is. Kora este bevettük magunkat Kolja hangszerboltjàba, ahol Àron megbeszèlést tartott a vendèglàtóinkkal (Olgaval, Irinaval és a töbiekkel), mi pedig Bélàval aludtunk egy hatalmasat a gongok, didjeridoo-k és kalimbàk tàrsasàgàban. A bolt neve egyébként Center O, és az egyik helységben egy előadótemet alakítottak ki Koljàék. Itt került sor Àron doromb workshop-jàra este 7-től, amire olyan sokan eljöttek, hogy teljesen megtelt a terem. A workshop-hoz mi is csalakoztunk Bélàval, és igyekeztünk dorombos technikàkat elsajàtítani - kezdő és haladó szinten egyarànt :) Èn emellett cajon-on is besegítettem egy kicsit és nagyon jó hangulatù este kerekedett. A workshop-ot Àron egyébként magyarul vezette, mert a Magyar Intézet munkatàrsa segített neki és orosz tolmàcsként segített még jobban összeràzni a csapatot. Olga egyébként udmurt làny és az egyetemen tanult meg magyarul! Ezt mi igen nehezen tudtuk felfogni, de tény, hogy kifogàstalanul megtanulta a nyelvet.

Aztàn beiktattunk még egy vacsoràt, ahovà elkísért minket Olga és a moszkvai dormbos, Olga Prass is. Mi Bélàval igazi oroszos húsos-tormàs cuccot ettünk és nyírfa italt, illetve tàrkonyos levet ittunk. Bàr kísérőink szerint mindez csak kemikàlia. Levezetésként udmurt népi gyógyítókról, lóvàgàsról és medvehúsról beszélgettünk, majd beugrottunk egy szupermarketbe vízért, mert Olga szerint nemérdemes a vàrosi vezetékes vizet fogyasztani.

Aztàn szépen hazasétàltunk, mert hihetetlen szerencsénkre a Center O és a gyorsétkezde is egy köpésre esik a szàllàsunkról. A központban ezerrel pörgött az élet, minden nyitva, mindenhol emberek és dübörgött a gépkocsiforgalom.

Az első nap minden vàrakozàst felülmúlt, minden nagyon flottul ment és remekül éreztük magunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://doromb.blog.hu/api/trackback/id/tr506930339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majer Viktor 2014.11.25. 20:13:03

Sziasztok!
Kíváncsian várom a további bejegyzéseket, remélem minél részletesebb beszámolót adtok majd! Vigyázzatok magatokra és terjesszétek a kultúrát!
Üdv, Guszti
süti beállítások módosítása