Dorombos utazós kalandok

Dorombbal utazós blog

Zenei kalandozások a nagyszobában

2014. november 18. - Szilagyi Aron

Ahhoz, hogy vállalható kultúraközvetítést teljesítsünk, mindenképpen szerkezetbe, rendszerbe kell foglalni azokat a dallamokat, amiket egyébként szinte minden szerdán este a táncházban játszunk. Emiatt az egész készülődést azzal kezdtük, hogy egy masszív próbanaptárat állítottunk össze, heti két próbával.

Először a Leskowsky Hangszergyűjteményben találkoztunk, ahol összeválogattunk egy kb. 20 dallamból álló listát. Ezeket különböző szempontok szerint elkezdtük osztályozni. Volt, amelyik csak táncházban működne, volt olyan, amelyiket egyikőnk sem szerette igazán, volt, amiért mindannyian rajongunk. Viszonylag gyorsan összeállt az a 12-14 dallam, amit már csak ki kellett dolgoznunk. Időközben lehullottak a levelek, hűlt az idő és nem akartunk a Hangszergyűjtemény rezsijével sem játszani, így átköltöztünk -jobb híjján- a nagyszobánkba.

Minden dallamnak külön karaktert, saját történetet adtunk. Mivel speciális a hangszerelés, ezért sok-sok dinamikai játékot, érdekes töréseket találtunk ki azért, hogy azok számára is élvezhető legyen a muzsika, akik még soha nem hallottak moldvai zenét. Több olyan számot írtunk, ahol olyan dallamok találkoznak, amiket egyébként nem szoktak máskor összevonni. Az egész koncertprogramot úgy terveztük meg, hogy az autentikus dallamok és ritmusok világát a saját magunk által kitalált ruhába öltöztessük fel. Mindannyiunk játékában erősen megjelenik saját zenei személyiségünk. Az elkészült zenék alapvetően moldvai dallamok, de néha ősi kaftánba, máskor modern melegítőbe bújtatva. Még két próbánk lesz, akkor véglegesítjük a műsort.

A bejegyzés trackback címe:

https://doromb.blog.hu/api/trackback/id/tr26912889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása