Dorombos utazós kalandok

Dorombbal utazós blog

Day 7 / NOV. 30. vasàrnap / Küldeném az Internacionàlét mindenkinek, aki szereti

2014. november 30. - Szilagyi Aron

image_21.jpg

Ket hetes tavolletunk felehez erkeztunk, de olyan, mintha mar tobb honapja uton lennenk. Jakutszk-ban 3 nap alatt 7 koncertet adtunk. Es feldolgozhatatlan mennyisegben kaptuk a benyomasokat es az informaciot.

Ma tulestem az elso setamon, a vendeglatonkkal, Nikolai-jal jarodtam egyet, kb. fel orat toltottunk a szabadban. A szakallam szinte teljesen megfagyott, de az idojaras nem veszes annyira, minusz 30 korul mozog jelenleg. Vastag kesztyuben, alaoltozettel tenyleg ki kehet birni, mondjuk en nem vagyok fazos. A vastag sinadragot peldaul meg nem hordom, tehat lenyegeben ugyanabban a ruhazatban jarok, mint otthon, csak egy-ket reteggel tobb van rajtam. Az egyeduli nehezseg, hogy nagyon nehezen tudom fotozni a varost, mert kesztyuben nem tudom mukodtetni a gepet, nelkule pedig lefagy az ujjam. Nikolai-jal megneztunk nehany epuletet, szobrot, aztan delutan boltban is voltam. Raadasul nem is egy elegansban, de tisztara otthon ereztem magam. Egyebkent a varos jol el van latva termekekkel, szinte minden kaphato, mint otthon. A bolt ugyanolyan rumlis es lerobbant, az eladok nem tul kedvesek. Senkivel sem. Aztan lattam vegre szemeteskocsit, es mentot is, mert valaki rosszul lett a haztombben, ahol lakunk.

Ahogy egyre jobban akklimatizalodok, egyre erdekesebb erzesek jonnek elo belolem. A kornyezet, a novenyek hianya, az epuletek elrendezese, a kavezok, a kinalat es az egesz hangulat nagyon emlekeztet a videki Izlandra. Es ma elkapott az eszaki melankolia is, ebben is nagyban hasonlit a ket orszag. Van valami szomorusag abban, ahogy itt elni tudnak az emberek. Oke, hogy az elobb meg az "enyhe" idojarasrol magyaraztam, de teny, hogy a klima nagyon probara teszi a helyieket. Az autok motorja folyamatosan jar az utcan ejszaka is, napkozben is befagy a kocsi ajtaja (ez a mi kisbuszunkkal is megtortent a minap), annyira csuszik az ut es a jarda, hogy alig lehet kozlekedni, minden epuleten oriasi ajtok, pokrocfuggonyok. Boltba menni vagy gyereket ovodaba vinni is megprobaltatas, es egyetlen hely, ahova el tudsz huzodni egy kisebb vagy nagyobb lakas, attol fuggoen, hogy hogy jott be az elet. A Nap folyamatosan alacsonyan jar, koran sotetedik, folyamatos a felhozet. Egyetlen szerencsenk, hogy tul meleg van a helyiek szerint es ezert nincs kod. Akik nem birjak cernaval, itt is az alkoholba menekulnek, es ez bizony gyakran agressziot szul. Jo hir viszont, hogy a fiatalok egyre jobbanra vannak porogve az alkoholmentes, egeszseges eletmodra.

Nem huzom tovabb a dolgot, inkabb par szoban a vasarnaprol.

image_27.jpg

Tegnap ejjel a blogiras es a zart koru zenekari megbeszelesunk miatt reggel otkor sikerult lefekudnunk. 8.30-ra viszont ertunk jott a busz, es azonnal elszallitott minket Jakutszk hatalmas (mikyen elenne?) sportcsarnokaba. Tehat a vasarnapot egy stadionkoncerttel kezdtuk :) Itt a varosban most zajlik a nemzetkozi Mas birkozo bajnoksag (a dorombunneppel parhuzamosan), es a vasarnapi merkozeseket a mi rovid performanszunk nyitotta meg. A ringben helyezkedtunk el es iszonyu sulyosat zuztunk a lelaton ulo nepes erdeklodoknek. Rendesen megadtuk a nap ritmusat. Utana megismerkedtunk a magyar birkozo csapattal (szoval nem mi vagyunk az egyetlen magyarok itt jelenleg), es megneztuk az egyikuk meccset is. Tok jol jott ki a dolog, mert a magyar versenyzo nyert :) Aztan ket emlitesre melto dolog tortent meg az arenaban. Az egyik, hogy az izlandi birkozo nonek elszakadt az izom a combjaban erolkodes kozben. A masik pedig, hogy Nikolai lanya, mikozben vigyazott a cuccainkra, elhagyta a mobiltelefonomat. Termeszetesen kikapcsoltam, hogy fel se lehessen hivni ;-) Elsore kicsit kiakadtam, de az egyik onkentes megtalalta, igy rovidesen visszakaptam.

image_28.jpg

Gyors ebed es indultunk is a turnenk legfontosabb, kiemelt esemenyere. Az Opera es Balett Intezet eloadotermeben rendeztek meg a Khomus Day (Dorombos nap) unnepet, es a programot a mi koncertunk zarta. Aron mondott egy nagyon szep beszedet, koszontotte a helyi vendeglatoinkat, majd meghallgattunk egy csomo dorombos fellepot. En folyamatosan archivaltam, fenykepezovel es hangfelvevovel is, es kozben erdekesebbnel erdekesebb mini-koncerteket hallgattam. Az eloadok tobbnyire fiatalok, es/vagy gyerekek voltak, de egytol-egyig nagyon ugyesek. Ahhoz mara teljesen hozzaszoktunk, hogy minden esemenyen ugyanolyan szocialista-realisztikus-futurisztikus bemondo vezeti a musort, a bevezeto zene teljesen mozgalmi, es valahogy minden nagyon formalis. Mi ettol fuggetlenul itt az Operaban is nagyon lelazult koncertet nyomtunk, utana pedig kovetkezett ittletunk leghosszabb fotosession-je. Ez egyszeruen megszokhatatlan, soha eletemben nem akart meg velem lefotozkodni egy varos komplett lakossaga. A helyi kozonseget pont azzal nyugoztuk le a legjobban, amire nem is gondoltunk. Aktiv szinpadi jelenlettel, zuzassal, mozgassal. Elhoztuk a romlott nyugati vilag szabadsagat. Akarhogy is, hogy a vendeglatoink rendkivul elegedettek voltak.image_20.jpg

Az unnepi hetvege ezzel lezarult, holnap nekivagunk a videki Jakutia-nak, hogyelpotyogtessunk meg nehany tovabbi koncertet.

A bejegyzés trackback címe:

https://doromb.blog.hu/api/trackback/id/tr656945167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrence 2014.11.30. 14:42:34

És videók lesznek a fellépésetekről, meg a többiekről (az archívált anyagokról)? Kíváncsiak lennénk rá!
süti beállítások módosítása