Dorombos utazós kalandok

Dorombbal utazós blog

Day 5 / NOV. 28. péntek / àmokfutàs Jakutszk-ban / 40 óra ébrenlét

2014. november 30. - Szilagyi Aron

image_17.jpg

Helyi ido szerint reggel 8-kor leszalltunk Jakutszk-ban, az idoeltolodas Magyarorszaghoz kepest pontosan 8 ora elore. A gepen tulajdonkeppen semmit sem aludtunk, mert nagyon szuk volt a hely. Nagyon erdekes elmeny volt full sotetben utazni 7 oran keresztul, Aronnal egyfolytaban a vilagito varosokat neztuk fentrol, amelyek az ut folyaman egyre fogytak. Az utolso ket oraban nem volt egy sem... Jakutszk fole erve derengeni kezdett az eg, a foldfelszin latvanya csodalatos volt. A repuloterre komplett nemzetkozi csapat erkezett, mert velunk egyutt utaztak a Maas birkozo vilagbajnoksagra Sziberiaba latogato sportolok is (akik egyenkent ket meter magasak es 160 kilosak voltak). A mi vendeglatoink is ott soarkoztak a kapuban, elukon Nikolai es lanya Elena. Rogton el is kezdodott a fotozkodas, pedig akkor meg nem is sejtettuk, hogy mi var rank kesobb :)

Mivel internethez nem nagyon tudunk hozzaferni, ezert ugy dontottunk, hogy tobb kisebb bejegyzesben szamolunk be a tortentekrol, nemileg kulon bontva a menetrendunk koveteset es a minket ero benyomasokat.

image_18.jpg

Eloszor az utobbiakrol roviden. Jakutszk nagyon erdekes varos, kb. 200.000 lakossal. A hazak szellosen allnak egymas mellett, novenyzet lenyegeben nincs. Az utcakat ho fedi, a melegviz vezetekek a fold felett mennek, azokrol sem olvad le a ho! Az ido -30 es -38 kozott ingadozik, valoban eleg kemeny dolog a szabadban tartozkodni, de minket szinte mindenhova kisbusszal szallitanak. De jol feloltozve azert ki lehet birni, az sokkal zavarobb, hogy az epuleteket atomra felfutik, tehat azonnal polora kell vetkozni. A legdurvabb az, amikor egy meleg helyrol kilepsz az ajton az utcara, es arcodba vag a kimeletlen hideg. Az epuletekbe tobb ajton keresztul lehet bejutni, ami kituno otlet a szigetelesre. Van helyi tomegkozlekedes, nehany oreg teherauto es sok jobbkormanyos, japan szemelygepkocsi. Az utakat folyamatos jegreteg boritja, a helyiek gyorsan hajtanak, de a forgalom fegyelmezett. A havas utcakep nagyon szep, minden keritesrol, homlokzatrol, cegtablarol csordul le a jeges ho. A lenyeg, hogy a megprobaltatasok es a megkerdojelezhetetlen extremitas ellenere kitunoen erezzuk magunkat!

image_19.jpg

A vendeglatoink nagyon kitesznek magukert, programot szerveztek nekunk boven, az ellatas kifogastalan. Nikolai egyik rokonanak, Tujara-nak a belvarosi lakasaban lakunk harman (Aron, Bela es en), a lakastulajdonos lany addig a rokonokhoz koltozott. A huto roskadasig kajaval es kolank is van. A furdoben a melegviz leporkoli a bort, a teraszon a homero folyamatosan mutatja a kinti homersekletet.

A programunk annyira suru, hogy hihetetlen. Lenyegeben egyik helyrol a masikra rohanunk, talalkozok es koncertek erik egymast. A helyszinek monumentalisak, minden epulet es koncertterem hatalmas. Az allaguk elegge valtozo, tehat volt, hogy a lepcsokorlat Bela kezeben maradt, volt, hogy hianyzott a veceuloke, es egyeb finomsagok.

A helyieket tekintve nagyon izgalmasan keverednek a hagyomanyok es a modern technika. Nepviselet es okostelefon, egyik kezben doromb, a masikban a dobozos kola. Lepattant zil es oriasi ledfal az emeletes haz oldalan. Aron nagyon talaloan fogalmazott: a szovjet mult es elkepzelt jovo keverdeik egymassal, es mindez leontve jakut spiritualitassal.

No, nezzuk mi tortent a sziberiai turne elso napjan.

Csutortok este felultunk a repulore Moszkvaban, es 7 ora utazas utan megerkeztunk. A gond ott kezdodott, hogy Jakutszkban ekkor mar reggel 8 ora volt, tehat az ejjelt atugrottuk. A megtervezett programunkba azonban nem fert bele a pihenes, igy 40 orat huztunk le ebren. Ez meg nem hangzik annyira rosszul, de ha meglatjatok, hogy milyen mentrendet kovettunk, rogton atertekelodik a dolog.

Reggeli utan Aron sajtokonferenciara ment, mi ledig Belaval osszeraktuk es behangoltuk a hangszereket. Mindent rendben talaltunk, a hegedut, a citerat es a dobot is. Aron a sajtos esemenyen mar dorombozott, es nagyon erdeklodoen fogadtak. A koncertjeinket fullosan bereklamoztak, tehat mindenki tudott rolunk es keszultek az erekezesunkre. Fontos tudnotok, hogy a hetvege teljes egeszeben a dorombrol szol. November 30. a Khomus Day (azaz Doromb Nap), es mar az elozo napokat is ennek szentelik. Igy minden letezo helyszinen dorombos esemenyek zajlanak, es ebbe lett beemelve zenekarunk, a Madjayar is. Ezert kisem latszunk a koncertekbol.

A sajtos dolog utan talalkozok, megbeszelesek es helyszinbejarasok kovetkeztek, es gyorsan elszaladt az ido. Delutan 3-tol mar folyamatosan foglalkoztatva voltunk.

 

Eloszor a jakut parlamentbe mentunk, ahol egy unnepelyen mi voltunk a meglepetes fellepo. Ott volt a teljes vezerkar, a miniszterelnok, illetve egy kiemelten fontos szemely, Alexander Akimov, akit 60 szuletesnapja alkalmabol koszontottek. A parlamentben az oltonyos politikusok mellett nepviseletbe oltozott kepviselok is voltak, es nagyon fura volt, hogy mi siman bementunk egy ilyen kiemelt fontossagu helyre. Szoval nekik jatszottunk egy egeszen rovid musort, es elsopro sikert arattunk! Akimov egeszen meghatodott.

A parlamentbol a jakutszki egyetemre mentunk, ahol egy hatalmas koncertteremben leptunk fel. Az energiakeszletunk erosen kezdett lemerulni, az elottunk fellepo dorombos gyerekek es fiatalok musora alatt tobbszor lebillent a fejunk. A technika nem volt a helyzet magaslatan, de sikerult kibekulnunk a szituval. A mi koncertunk elsopro sikert aratott, a nezok egy resze a vege fele meg tancra is perdult. Utana sorban altak az emberek, hogy fotozkodjanak velunk:) Elkepesztoen fura elmeny volt! A nezok rendkivul halasak voltak nekunk, ekkor esett le, hogy mi itt Jakutszkban messzirol jott,kulfoldi vendegek vagyunk, akiket nagyon becsulnek amiatt, hogy ideutaztak tel kozepen es dorombos zenet jatszanak. Annak is nagyon orultunk, hogy az elso, teljes sziberiai koncertunk minden varakozasunkat felulmulta.

De itt nem ert meg veget a nap: az egyetemrol azonnal a Wild Duck Pub-ba mentunk. Ez egy baromi jo hely, sok asztallal, galeriaval es fullos valasztekkel. Bennunket az uzletvezeto asszisztense azonnal a VIP szobaba vezetett, ahol barsonyszekek es teritett asztal vart! Nem tudtuk elhinni. Kb. a Red Hot Chili Peppres kap hasonlo ellatast... Kaja utan a koncertunket ket reszletben nyomtuk le. Atom nagyot zuztunk, a kozonseg orjongott - szo szerint. Az elso 40 perc utan kicsit megoihentunk, ekkor mar rohamokban tort rank a sulyos faradtsag. Fogalmam sincs, hogy honnan szedtuk az ebergiat, de a masodik 40 percunk meg erosebb lett. Komoly tancolas alakult ki, koncert utan pedig jott egy ujabb brutal foto session. Felfoghatatlan. A klub vezetoje teljesen odaig volt, aznap estere kulon etlapot keszittetett, amin fotoval szerepeltunk! Teljesen levettuk a labarol, es olyan erdeklodessel es oszinte gratulaciok garmadaval talalkoztunk, ami nagyon jol esett nekunk.

Nemi haverkodas utan ertunk jott a kisbusz es hazatertunk. Tobb, mint 40 ora utan ujra agyba kerultunk es vegre jol kialudtuk magunkat.

Tehat a nap merlege: 8 ora alatt 3 koncert, harom kulonbozo helyszinen, Jakutszk-ban.

A bejegyzés trackback címe:

https://doromb.blog.hu/api/trackback/id/tr486944921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása